Vas Olimje je dobila Zlato medaljo za najbolj urejeno vas Evrope 2009.

Izredno priljubljena izletniška točka je Čokoladnica Olimje. Nahaja se nasproti Minoritski samostan Olimje. Hoja po idilični potki traja 2 minuti. Pred Čokoladnico Olimje imamo tudi dve ogromni parkirišči. Vsak gost, ki vstopi v čokoladna butika, se mora najprej naužiti čokoladnih vonjav, ki ga obdajajo. Po pregledu ogromnega prodajnega programa, od bombonjer do pralinejev na rinfuzo, tabličnih čokolad, čokoladnih figur in želejev, ugotovite, da se ni tako enostavno odločiti, kaj bi kupili.

V Čokoladnici Olimje imamo pripravljeno malo prezentacijo za velike skupine. Priporočeno je, da se skupine predhodno najavijo, da lahko pripravimo male čokoladice za degustacijo. Vsako leto gostimo nekaj skupin, od maja do konca šolskega leta otroke in mladino, poleti turiste iz Slovenije in cele Evrope, od septembra do decembra pa starejše generacije.

Vsaki skupini, ki se predhodno najavi, predstavimo našo zgodovino in kratek opis čokolade in pralinejev. V velikem butiku imamo razstavljena dva stroja za oblivanje in modeliranje, kjer demonstriramo pretakanja čokolade. Na koncu vsakega gosta pogostimo s 3 g mlečno čokoladico. Prezentacija je brezplačna. Proizvodnje ne pokažemo, ker smo omejeni s prostorom in higienskimi standardi HACCP.

Ko obiščete zlato vas Olimje, ne smete spregledati ostalih znamenitosti našega kraja. Naprej od samostana Olimje je Jelenov Greban, kjer se na ogromnem ranču pasejo jeleni. 3 km od trga Olimje je Dežela pravljic in domišljije, kjer prebivajo pravljična bitja. Vas Olimje ima tudi svojo pivovarno in pivnico Haler ter golf s gostiščem Amon. Prav tako pa ne smete zamuditi bazenskega kompleksa Terme Olimia in Aqualuno, ki stoji nedaleč stran od nas.