Uživanje čokolade do 100 gramov dnevno zmanjša tveganje za srčni napad in bolezni

Članek Univerze v Aberdeen, Anglija:
http://www.abdn.ac.uk/news/7836/

Izvleček članka na portalu zurnal24:
http://www.zurnal24.si/mlecna-cokolada-kardiovaskularne-bolezni-clanek-251909
Dve tablici čokolade na dan naj bi pozitivno vplivale na zdravje in zmanjševale tveganje za srčnožilna obolenja.
Tako je pokazala raziskava, ki so jo opravili na Univerzi Aberdeen v ZDA. Proučevali so prehrambene navade 21 tisoč ljudi v časovnem razdobju 12 let in ugotovili, da uživanje čokolade celo do 100 gramov na dan zmanjša tveganje za srčni napad celo za 23 odstotkov.

Ugotovili so, da so tisti, ki so čokolado uživali redno, imeli manjše razmerje med pasom in boki, nižji sistolični krvni tlak, manj C-reaktivnih proteinov ter manj diabetesa - torej znakov, ki povečujejo tveganje za srčno-žilna obolenja.

Mlečna naj ne bi bila nič slabša

V študiji so ugotovili tudi, da ima mlečna čokolada, ki pogosto velja za manj zdravo od temne, podobne zdravilne učinke in so jo udeleženci študije uživali pogosteje.

Eden od avtorjev študije, profesor Phyo Myint, je povedal: "Zbrani podatki kažejo, da je uživanje čokolade povezano z manjšim tveganjem za kardiovaskularne težave. To morda pomeni, da ne le flavonoidi, ampak tudi druge sestavine, kot je kalcij in maščobne kisline, pozitivno vplivajo na zdravje. Nasprotno se zdi, da ni dokazov, da bi zmerno uživanje čokolade negativno vplivalo na bolezni srca in ožilja."

Zmernost ne bo odveč

Kakorkoli, zmernost tudi pri čokoladi in sladkorju ter posvetovanje z zdravnikom ne glede na študijo ne bo odveč.

Sladka Istra 2014

Dne 20. in 21. 2014 prisostvovali skupaj na isti stojnici s TIC Podčetrtek.

AGRA 52. sejev v Gornji Radgoni

Dne 28.8.2014 smo prisostvovali na 52. sejmu AGRA v Gornji Radgoni v okviru Programa razvoja podeželja pri Ministrstvu za kmetijstvo. Predstavili smo se z našim programom čokoladnih izdelkov.

Noro odkritje o kakavu!

http://vizita.si/clanek/zdravozivljenje/noro-odkritje-o-kakavu.html

Članek v Journal of Alzheimer's Disease :
http://www.j-alz.com/node/359

Redno uživanje sladkega čokoladnega napitka, s katerim se sicer najpogosteje 'pocrkljamo' v zimskih dneh, je še kako koristno za zdravje, je pokazala nova raziskava. Kakav naj bi namreč uspešno preprečeval razvoj demence.

Zvečer si privoščite skodelico kakava in preprečite, zmanjšajte tveganje za razvoj ali napredovanje Alzheimerjeve bolezni, svetujejo strokovnjaki.
Raziskave, katerih rezultati so bili objavljeni v reviji Journal of Alzheimer's Disease, so pokazale, da kakav, ki predstavlja bogat vir antioksidantov polifenolov, uspešno preprečuje kopičenje beljakovin v možganih, ki poškodujejo živčne celice ter povzročajo napredovanje Alzheimerjeve bolezni.
Strokovnjaki iz bolnišnice Mount Sinai Hospital iz New Yorka so analizirali več vrst kakava, kot najbolj blagodejna pa se je izkazala sorta lavado. Ta naj bi vsebovala največ polifenolov in protivnetnih sestavin in je najbolj učinkovita v boju proti kopičenju škodljivih beljakovin v možganih. Še več, delovanje živčnih celic naj bi se z uživanjem omenjenega kakava celo izboljševalo.

V sklopu študije so strokovnjaki opazovali sinapse, stike med posameznimi živčnimi celicami. Ker okvare sinaps igrajo pomembnejšo vlogo pri izgubi spomina kot oslabljenost živčnih celic, verjamejo, da bi reševanje delovanja sinaps lahko pripomoglo k preprečevanju Alzheimerjeve bolezni in razvoju novih zdravil na tem področju, pojasnjuje profesor Giulio Maria Pasinetti.
Pri zdravih ljudeh živčne celice pošiljajo električne impulze, ki sproščajo nevrotransmiterje ter prenašajo posamezna sporočila. Pri osebah z degenerativnimi boleznimi, kot je na primer Alzheimerjeva bolezen, pa skupina škodljivih beljakovin , ki se začnejo kopičiti ob sinapsah, preprečuje normalno pošiljanje živčnih signalov. To povzroči motnje spomina in poslabšano delovanje možganov in posledično telesnih funkcij. Dr. Pasinetti pri tem dodaja, da bi kakav lavado lahko pomagal preprečevati kopičenje teh beljakovin ter tako pomembno pripomogel k preprečevanju te pogoste bolezni. "Verjamemo, da so rezultati naše študije izjemnega pomena za preprečevanje razvoja in napredovanja Alzheimerjeve bolezni in demence," je povedal in dodal, da zato svetuje redno uživanje omenjenega kakava.

Lavada : Kakavova zrna najprej operemo z vodo, jih sušimo za nekaj dni na soncu, dokler ne dobimo samo 7 ali 8% vlage v kakavovih zrnih.